Inkjet printers

Er zijn veel mensen die thuis een printer hebben. Een printer is erg handig, omdat het merendeel van de mensen het prettiger vindt om papier vast te houden dan hun informatie van een beeldscherm te lezen. Een printer kan ook foto’s of andere herinneringen printen. In een tijdperk waarin een groot gedeelte van de informatie via het internet wordt verspreid, is een printer onmisbaar. Een inkjet printer is een voorbeeld van een zeer bekende soort printer. Deze is al jaren niet meer weg te denken van de markt. Maar hoe is het idee voor een inkjet printer eigenlijk ontstaan, en hoe werkt een dergelijke printer nu eigenlijk? Lees in dit artikel over de geschiedenis, verkoop en werking van inkjet printers.

De verkoop van inkjet printers

Inkjet printers zijn ontstaan rond 1980. Vroeger kostte het bijzonder veel geld om een inkjet printer aan te schaffen. Maar naarmate de printers in grotere mate dan ooit worden geproduceerd, daalt de prijs. Het enige wat nog zeer duur is, is de prijs van de inkt die in de inkjet printer geplaatst moet worden. Producenten van printers bieden over het algemeen hun printer voor een zeer lage prijs aan, en vragen dan veel geld voor de inkt die specifiek in deze printer past. Met het kopen van de inkt wordt dus eigenlijk de printer betaald. Er zijn veel merken die inkjet printers verkopen, zoals Samsung, Canon, Xerox en Brother. Hun printers hebben allemaal weer wat verschillende kenmerken en vaak een verschillende manier van inkt invoegen. Doordat de cartridges per printer anders zijn, hoeven de producenten van de printers niet te concurreren over de prijs van de inkt, waardoor de prijs relatief hoog blijft.

De werking van inkjet printers

Zoals de naam al zegt, werkt een inkjet printer met inkt. De printer zorgt ervoor dat er minuscule inktdruppels op het papier komen waarop geprint wordt. Deze druppels hebben een diameter die nog kleiner is dan de diameter van een menselijke haar. Doordat de druppels zo klein zijn, kunnen foto’s en andere beelden scherp op het papier komen en kan er op de afbeelding kleurovergang plaatsvinden. Vaak worden de zogenaamde cartridges, opslagplaatsen voor de inkt in een printer, gescheiden in zwarte en gekleurde cartridges. Uit deze cartridges wordt vervolgens inkt ‘gepompt’, die op het papier gesproeid kan worden. Soms bevatten de cartridges zelf het mechanisme om inkt te sproeien, maar dit komt niet vaak voor. Wanneer een inkjet printer erg lang niet gebruikt is, kost het even tijd voordat de printer het papier print. Dit komt omdat de printer dan eerst door een soort schoonmaakcyclus moet gaan. De inkt uit een printer droogt erg snel en verzorgt daarmee dat papier dat net geprint is direct gebruikt kan worden. Sommige printers hebben ook nog een verwarmingselement waardoor de inkt sneller droogt en intrekt in het papier.

Op zoek naar een inkjet printer? Kijk rond op Tinto voor de beste merken!

Service

Voor al je vragen

023-5344090

Elke dag bereikbaar tot 17.30 uur.

Of raadpleeg onze klantenservice

Laatste reviews

De voordelen

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis

Mis nooit acties en aanbiedingen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Wij delen uw e-mail adres niet aan derden en versturen nooit spam